VAN KERK TOT KAPEL IN BRABANT EN LIMBURG

Zoutleeuw, Brabants stadje met 3000 inwoners, nestelt zich aan de oevers van de kleine Gete. De St Leonarduskerk, het renaissance stadhuis van Mechels architect Keldermans, de lakenhalle uit de 14de eeuw zijn de stille getuigen van een rijk verleden. De kerk toont, bescheiden de unieke sacramentstoren, een kantwerk in witte steen van Avesnes( 1550 ), 52 gepolychromeerde beelden van de 11de tot de 16de eeuw, 10 retabels uit de beste Antwerpse en Brusselse ateliers, een Marianum uit 1538, alle gespaard tijdens de godsdienstoorlogen en de Franse revolutie. Vandaag leeft men er in rust en eenvoud, of het “ Kunstschrijn van Brabant” zou volstaan als zin voor het leven.

Sint Truiden, hart van Haspengouw, is de bakermat van een abdij die de resten van haar grandeur uitstraalt in de toren van de 1ste kerk en in haar 18de eeuwse gebouwen. Ik woonde er 32 jaar en bezocht geregeld met een niet te luwen enthousiasme de begijnhofkerk met haar prachtige muurschilderingen, ontdekt onder een eeuwenoude kalklaag.

Borgloon, burcht van de graven van Loon, tovert haar wijn op zachte hellingen. Langs een groene fietsroute “ lees je tussen de lijnen” het idyllische landschap dat het architectenduo Gijs van Vaerenbergh ons beter doet zien met een doorkijkkerk, bestaande uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat.


Uitstap met Chantal Fossion


meer info of groepsreservaties over onze uitstappen kan je via mail aanvragen